Kakigōri (deser japoński)

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 10 zielonych winogron
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty Matcha

Opis przygotowania

Winogrona umyć, pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotowane składniki przelać do dwóch małych naczyń. Do jednego z nich wsypać pokrojone wcześniej winogrona i dodać sproszkowaną herbatę. Następnie składniki te miksować mikserem przez 40 sekund. Zagotowane składniki z drugiego naczynia przestudzić i włożyć do zamrażalnika wraz ze zmiksowanymi. Zamrożone wyciągnąć i zeskrobać z obu naczyń do jednego pucharka deserowego

0 komentarzy

Podobne przepisy