Mohnnudeln (kluski z makiem i powidłem)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2749
Mohnnudeln (kluski z makiem i powidłem)
fot. kadluba / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g masy makowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zrolować je, po czym nożem wyciąć ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. Wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Na kluski nałożyć masę makową oraz powidła śliwkowe. Masło stopić na patelni i polać potrawę. Przed podaniem wszystko posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów