Maca ze szpinakiem i pistacjami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Maca ze szpinakiem i pistacjami

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na macę:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą woda, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony szpinak, wsypać tłuczone pistacje i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować macę: mąkę pszenną wymieszać z mąką razową oraz solą w misce. Oliwę z oliwek przelać do miksera, wlać do tego zimna wodę, razem zmiksować, przelać do wymieszanych składników i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do formy do pieczenia. Nałożyć na nie duszony wcześniej szpinak ze składnikami i całość wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do odpowiedniego naczynia.

0 komentarzy

Podobne przepisy