Battenberg (ciasto-szachownica)

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g białego, naturalnego marcepana
  • 200 g dżemu morelowego
  • 175 g rozpuszczonego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy, dodać mielone migdały i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę podzielić na dwie połówki i do jednej z nich wlać różowy barwnik. Masę z barwnikiem miksować do czasu uzyskania jednolitego koloru. Następnie obie masy przełożyć do odpowiednich, oddzielnych form do pieczenia, wyłożonych papierem do pieczenia, po czym całość wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec przez 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i ostrym nożem odciąć jedynie same końcówki z każdej strony. Obcięte ciasto wysmarować z każdej strony gotowym dżemem morelowym. Marcepan naturalny pokroić na 4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 4 mm i nałożyć na wysmarowane dżemem ciasto. Wszystko wyrównać łopatką i na 20 minut wstawić do do lodówki.

0 komentarzy