Halo-halo - deser filipiński

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3186
Halo-halo - deser filipiński
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 380 g frużeliny (owoce w żelu)
  • 100 g białej fasoli w zalewie
  • 100 ml mleka zagęszczonego
  • 5 g suszonych moreli
  • 5 g suszonej żurawiny
  • 2 banany
  • 1 mango
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka solonych pistacji

Opis przygotowania:

Banany oraz mango umyć i osaczyć z wody. Banany obrać ze skóry, pozbawić końcówek, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Mango obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych bananów. Suszone morele oraz żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do całości. Dodać do tego owoce w żelu, wszystko zalać mlekiem zagęszczonym i wsypać cukier palmowy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków deserowych. Gotowy deser przed podaniem posypać solonymi pistacjami.

1 komentarz

ekhm, to jest nie prawdziwy przepis na halo halo ;) w tym halo, dodaje się dużo nasion roślin strączkowych jak np czerwona fasola i inne + do bananów dodaje się dużą ilość cukru. Te wszystkie nasiona wygotowane itp daje się na dół, na to pokruszony lód, mleko i lody :)

@Vk: niestety nie znam dokładnego przygotowania, ponieważ jadł to parenaście lat temu, w filipinach a solonych pistacji nie widziałam w tym ;)

Podobne przepisy