Warzywa z prosem i kurkumą

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 5 g kiełków grochu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółta cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki prosa
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz kiełki grochu umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i wsypać do tego proso. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego 1 szklankę wody i gotować do czasu, aż proso wchłonie całą wodę. Wtedy ściągnąć z ognia. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić 1 łyżce rozgrzanej oliwy na drugiej patelni. Potem dodać do tego pokrojoną cukinię oraz osączoną z zalewy ciecierzycę. Składniki smażyć do miękkości, a następnie dodać do nich ugotowane wcześniej proso i wsypać kurkumę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i mielonym kminkiem, dokładnie wymieszać i dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i dodać do tego oproszone szczyptą soli kiełki grochu. Kiełki smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy