Pikantna zupa z wołowiną, makaronem i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2414
Pikantna zupa z wołowiną, makaronem i kiełkami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g makaronu nitki
  • 10 g kiełków fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • 1 marchew
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Wołowinę pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chilli i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem do duszonego mięsa dodać kiełki fasoli mung, wlać do tego 500 ml wody i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wrzucić ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i razem gotować jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko posypać odcedzoną z zalewy kukurydzą i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów