Czekolada z pianką i masą marcepanową

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • Na masę marcepanową:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 30 ml białego rumu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na piankę:
  • 400 ml mleka zagęszczonego w puszce
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki zimnej wody

Opis przygotowania

Przygotować masę marcepanową: migdały mielone przełożyć do miksera, wlać do tego rum, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełożyć do odpowiedniej formy na ciasto.
Przygotować piankę: żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć do czasu, aż napęcznieje. Mleko zagęszczone zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Następnie dodać do tego namoczona wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać i całość lekko przestudzić. Przestudzonymi składnikami zalać ułożoną w foremce masę marcepanową i wstawić do zamrażalnika, aby składniki zastygły. Zastygnięte wyciągnąć z zamrażalnika.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać wszystko i ponownie włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.

0 komentarzy

Podobne przepisy