Ryż z soją i szczypiorkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soi
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję moczyć w 3 szklankach wody przez 2 godziny, potem ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowany ryż wymieszać z sokiem z limonki i przelać razem z wodą do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej soję, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Usmażoną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy