Chlebek biskupi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2993
Chlebek  biskupi
fot. Nicola since 1972 (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 120 g owoców kandyzowanych
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g mąki krupczatki
  • 30 g rodzynek
  • 6 jaj
  • 1 kieliszek soku cytrynowego
  • 1 cukier waniliowy
  • tłuszcz do pieczenia

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do nich rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i wymieszać. Z białek ubić pianę. Po jej ubiciu dodawać delikatnie, na przemian po jednej łyżce piany i łyżce mąki krupczatki do utartych żółtek cały czas mieszając, aż do utworzenia się ciasta. Ciasto wlać do wcześniej wysmarowanej tłuszczem foremki i piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów