Pulpety mięsne z serem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki tartego sera Gouda
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić również w kostkę. Mięso mielone przełożyć do miski i wymieszać z tartym serem Gouda. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju i dodać do wymieszanych składników w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Ugotowane wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać pokrojoną wcześniej marchew oraz paprykę. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i polać pulpety. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy