Karmelowy popcorn z orzeszkami i migdałami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 3 szklanki popcornu
  • 1,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • Na karmel:
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania

Popcorn, migdały i orzeszki wymieszać razem i przełożyć na tackę. Przygotować karmel: do rondla wlać wodę, włożyć masło, wsypać cukier oraz sól i gotować przez 10 minut na dużym ogniu bez mieszania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją, tworząc karmel. Wtedy całość ściągnąć z ognia i zalać tym wymieszane składniki na tacy. Wszystko pozostawić do zastygnięcia karmelu, po czym połamać na kawałki i przełożyć do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy