Tofu z makaronem i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1395
Tofu z makaronem i żurawiną
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g jedwabistego tofu
  • 30 g makaronu ryżowego wstążki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki panierki panko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić ukośnie. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Makaron ryżowy zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, sparzoną wcześniej żurawinę, pokrojone na kawałki tofu i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego posypkę panko, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, a następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Wszystko przełożyć na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów