Tarta z dżemem i jabłkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 2 jabłka słodkie
  • 1 wiśnia
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia. Następnie ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wysmarować dżemem wiśniowym. Jabłka umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązka świeżego rozmarynu oraz owocem wiśni.

0 komentarzy

Podobne przepisy