Makaron pikantny z warzywami i wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1587
Makaron pikantny z warzywami i wołowiną
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 250 g karkówki wołowej
  • 30 g makaronu nitki
  • 20 g zielonego groszku w łupinie
  • 10 g czerwonych papryczek chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Łodygi selera pokroić na kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do rondla, po czym zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, łodygi selera, papryczkę chili w całości i zielony groszek w łupinie. Składniki smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, a potem dodać do tego pokrojone mięso i oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Całość smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni, wtedy wlać do tego koncentrat pomidorowy i bulion warzywny. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i dusić razem przez 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów