Jajecznica z tortillą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2393
Jajecznica z tortillą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 placki tortilli
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 papryczki konserwowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego sera cheddar
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka letniej wody
  • natka zielonej pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Jajka wbić do rondla, po czym roztrzepać z mąką, mlekiem, szczyptą soli i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Roztrzepane składniki smażyć do całkowitego ścięcia się jaj, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 40 sekund z obu stron na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Papryczkę konserwową pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać tartym serem cheddar, świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki. Tuż przed podaniem do spożycia, dodać do tego gotowy sos chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów