Bułki z serem brie i miodem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Bułki z serem brie i miodem

    Dodane przez: iwona

    Joelk75 / CC-BY 2.0

Składniki

  • 40 g sera brie
  • 3 łyżki płynnego miodu kwiatowego
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić przez 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Na środek wyciętych krążków nałożyć pokrojony w plastry ser brie, a następnie zalepić ciastem brzegi sera. Całość wysmarować płynnym miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy