Gofry z dżemem, serem brie i bazylią

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g sera brie
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • garść świeżej bazylii
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla, wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, sól i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę i piec przez 3 minuty na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z gofrownicy, wyłożyć na talerz i wysmarować dżemem truskawkowym. Ser brie pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na wysmarowane dżemem gofry. Całość posypać świeża bazylią.

0 komentarzy

Podobne przepisy