Gofry z dżemem, serem brie i bazylią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1889
Gofry z dżemem, serem brie i bazylią
fot. rachelkramerbussel.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera brie
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • garść świeżej bazylii
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla, wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, sól i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę i piec przez 3 minuty na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z gofrownicy, wyłożyć na talerz i wysmarować dżemem truskawkowym. Ser brie pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na wysmarowane dżemem gofry. Całość posypać świeża bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów