Polędwica wołowa z grilla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2161
Polędwica wołowa z grilla
fot. Sarah_Ackerman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łodygi selera
  • 1 liść bananowca
  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 cm marynowanego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 0,5 szklanki wina ryżowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz liść bananowca umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonego czosnku wlać wino ryżowe, miód lipowy, sos sojowy, wsypać cukier brązowy i dokładnie wymieszać. Mięso oprószyć pieprzem, solą, mielonym tymiankiem i przełożyć do marynaty. Całość wstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym wyciągnąć z lodówki, mięso osączyć z marynaty, przełożyć na aluminiową tackę do grilla i trzymać na rozpalonym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Gotowe ściągnąć, podzielić na porcje i przełożyć na liść bananowca. Papryczkę chili pokroić w cienkie krążki, nadziać ją na łodygi selera i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów