Flamenquín

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 858
Flamenquín
austinevan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g schabu wieprzowego bez kości
  • 25 g szynki konserwowej w plastrach
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Przepuszczony wymieszać z tartym parmezanem oraz suszona kolendrą. Następnie wymieszane składniki przełożyć na plastry szynki konserwowej i zawinąć w rulony. Schab podzielić na porcje, potem rozbić tłuczkiem na cienkie plastry i oprószyć je pieprzem oraz solą. Oproszonym mięsem zawinąć rulony szynki z powyższymi składnikami. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartę. Całość panierować w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy