Ziemniaki ze szpinakiem, boczkiem i serem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ziemniaki ze szpinakiem, boczkiem i serem

    Dodane przez: arek

    ursonate / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 g wędzonego boczku
  • 6 ziemniaków
  • 5 g tartego parmezanu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rumiany kolor z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Smażąc drugą stronę ziemniaków należy posypać je tartym parmezanem i czekać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek oraz szpinak. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy