Ziemniaki z kiełbasą i jajkami w sosie czosnkowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ziemniaki z kiełbasą i jajkami w sosie czosnkowym

    Dodane przez: arek

    Navin75 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 40 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól
  • Na sos czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone utłuc tłuczkiem. Następnie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać utłuczone wcześniej ziemniaki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą do ziemniaków, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, po czym wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ścięcia się białek jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli, cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

0 komentarzy

Podobne przepisy