Ziemniaki z kiełbasą i jajkami w sosie czosnkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1146
Ziemniaki z kiełbasą i jajkami w sosie czosnkowym
fot. Navin75 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól
  • Na sos czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone utłuc tłuczkiem. Następnie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać utłuczone wcześniej ziemniaki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą do ziemniaków, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, po czym wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ścięcia się białek jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli, cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy