Coleslaw z jajkiem i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1585
Coleslaw z jajkiem i kukurydzą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jabłko słodkie
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 główki białej kapusty

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do startej kapusty. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pozostałych składników. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Potem obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i dodać do tego majonez. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów