Ciasto owsiane z wiórkami kokosowymi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2520
Ciasto owsiane z wiórkami kokosowymi
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka owsa
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Na wierzch:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto. owies zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości i odparować. Odparowany przełożyć do miksera, zmiksować i przełożyć do miski. Następnie wsypać do niego mąkę, cukier brązowy, cukier puder, cynamon oraz tartą gałkę muszkatołowa. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Na wierzch: wiórki kokosowe wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, cukrem pudrem i nałożyć na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 280°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów