Sałatka z kapusty, orzeszków i marchwi

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 szalotki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry i dodać do marchwi. Kapustę czerwoną zszatkować drobno i przełożyć do 1,5 l lekko osolonej wody. Dodać do tego orzeszki ziemne, razem zagotować i odcedzić. Odcedzone składniki połączyć z warzywami w misce. Następnie dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 20 minut wstawić do lodówki.

0 komentarzy

Podobne przepisy