Placki kukurydziane na słodko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6481
Placki kukurydziane na słodko
fot. Ian B-M / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru zwykłego
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:

Z podanych składników tworzymy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Mąki i kaszę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, cukier waniliowy, cukier zwykły i solimy według uznania. Do ciasta wbijamy jajka i olej słonecznikowy. Smażymy.
Można podawać z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.

Autor: mateusz

0 komenatrzy

Podobne przepisy