Pizza

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6207
Pizza
fot. GilsonLuiz (sxc.hu)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki tortowej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 dag drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 2 średnie cebule
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do pizzy (oregano, bazylia, majeranek, cebula, czosnek, pieprz, rozmaryn, szałwia)
  • łyżka ketchupu
  • Dodatki (według własnego uznania):
  • 25 dag sera żółtego
  • pieczarki
  • papryka
  • wędlina
  • ananasy
  • przyprawa do pizzy

Opis przygotowania:

Sos na pizzę: Najpierw pokrój 2 średnie cebule w kostkę. 3. łyżki oleju rozlej na patelnię oraz dodaj wcześniej pokrojoną cebulę, smaż na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli oraz łyżeczki przyprawy do pizzy (tj. oregano, bazylia, majeranek, cebula, czosnek, pieprz, rozmaryn, szałwia). Ciągle smażąc dodaj 100 g koncentratu pomidorowego. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę ketchupu.
Ciasto: 2 dag drożdży ugnieć i zmieszaj z połową szklanki ciepłej wody, dodaj szczyptę cukru oraz 4 czubate łyżki mąki tortowej. Wszystko zmieszaj i poczekaj aż wygaruje.
Nasyp do miski 25 dag mąki tortowej, następnie dodaj pół łyżeczki soli. Gdy drożdże wygarują, wlej je do ciasta. Dolej 2 łyżki oleju oraz 1/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj w rękach, by powstała sprężysta masa. W przypadku zbytniej lepkości ciasta do rąk, dodaj trochę mąki. W przypadku zbyt sypkiej konsystencji, dodaj trochę wody. Po otrzymaniu odpowiedniej konsystencji, odstaw ciasto, by urosło.
Ostateczne wyrabianie i dekorowanie: Po urośnięciu wyrabiaj jeszcze trochę ciasto. Rozgnieć wałkiem i posyp trochę mąką. Umieść spłaszczone ciasto na blachę, posmaruj sosem. Rozłóż ser oraz pokrojoną wędliną, pieczarki, ananasy, paprykę. Na koniec posyp przyprawą do pizzy. Włóż pizzę do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 230 stopni Celsjusza około 10 minut.

Autor: plateau

11 komentarzy

pizza jest boska

poprostu raj dla duszy POZDRAWIAM SWIAT KUCHARZY!

Hej ,ludzie , czy wyście to napewno piekli?takie trudne i pracochłonne?!Chyba sciemniacie,prawda

Mniam mniam super!!!!!!!!!!

Znam się na robieniu Pizzy.
Ten przepis jest B. dobry, ale mi tu tylko jedna rzecz nie pasuje ,a mianowicie. Ciasta na Pizzę nie można rozwałkowywać , należy je palcami rozłożyć lub w miarę wprawy zrobić to w powietrzu tak jak robią to zawodowcy .
Co do składników na pizzę to już kwestia indywidualna, ale mnie to trochę zdziwiło, w sosie jest cebula a mi się to jakoś nie widzi z ananasem... Jakaś nowa Hawajska ?

W sosie na pizzę jest cebula, której nie czuć w dużym stopniu, a nadaje subtelnego smaku. Ananas jest dodatkiem, kwestia upodobań. Mnie osobiście bardzo smakuje. A kiedy dodamy sos czosnkowy (śmietana+czosnek+majonez) na gorącą pizzę, jest po prostu wyśmienita.

najlpiej to pizze kupic w trendi lub dagrasso a nie tyle sie meczyc nad robotą

Marto, ale czy Ty nie rozumiesz, że dla niektórych gotowanie to hobby i robią to dla rozrywki? Nie wszystko co się robi w kuchni robi się z przymusu...
Pozdrawiam

pyha ;d;d;d;d;d

bardzo dobra ja robiłam dwie od razu: jedną ogólną a drugą ze szpinakiem i tuńczykiem -palce lizać!!!!

Podobne przepisy