Kurczak po marokańsku

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 50 ml płynnego miodu lipowego
  • 20 g suszonych moreli
  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Miód wmieszać z oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, pieprzem, solą, cynamonem i obranym ze skóry oraz startym na tarce o drobnych oczkach imbirem. Dodać do tego suszoną kolendrę i mieloną paprykę. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, polać je wymieszanymi składnikami i całość odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wszystkie składniki przełożyć na aluminiową tackę do grilla, posypać sparzonymi wcześniej morelami, pokrojonymi oliwkami i natką zielonej pietruszki. Całość postawić na rozpalonym grillu i piec do miękkości mięsa.

0 komentarzy

Podobne przepisy