Polędwica wołowa z ziemniakami, boczkiem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1561
Polędwica wołowa z ziemniakami, boczkiem i szpinakiem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 20 g wędzonego bekonu
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Polędwice oprószyć pieprzem, solą, majerankiem, tymiankiem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać ją 4 łyżkami oleju, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości. W czasie pieczenia podlewać ją tłuszczem z pieczenia. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zetrzeć je na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę bekon oraz starte wcześniej ziemniaki i doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ziemniaków. Następnie dokładnie wymieszać i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do mięsa na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy