Zapiekanka z warzyw korzennych

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szalotki
  • 1,5 szklanki mleka 0,5 %
  • 1,5 szklanki tartego sera Gruyere
  • 1 seler
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg korzenia pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Seler obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pokrojone warzywa przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Potem odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i wyłożyć na warzywa w naczyniu. Mąkę wymieszać z mlekiem oraz szczyptą soli i zalać tym pozostałe składniki. Dodać do tego świeży oraz suszony tymianek i oprószyć pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem i posypać całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec przez 30 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy