Risotto z kaczką i parmezanem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać opłukany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wlać do tego 2,5 szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić do miękkości ryżu. Uduszone składniki przełożyć na talerz. Piersi z kaczki oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać pozostały bulion warzywny i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je, pokroić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować natką selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy