Burbon truskawkowo-rabarbarowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Burbon truskawkowo-rabarbarowy

    Dodane przez: iwona

    patruby83 / CC-BY-SA 2.0

  • Burbon truskawkowo-rabarbarowy

    Dodane przez: iwona

    patruby83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 100 ml whiskey J. Walker Gold Label
  • 4 kostki lodu
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki truskawek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 gałązka świeżej mięty do przybrania
  • 1 truskawka do dekoracji

Opis przygotowania

Rabarbar oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Rabarbar pokroić na kawałki, po czym zalać 2 szklankami wody, dodać nasiona z laski wanilii i ugotować do miękkości. Ugotowany miąższ przecedzić przez sitko i 100 ml wywaru przelać do szklanki. Truskawki obrać z szypułek, zmiksować mikserem i połączyć z wywarem z rabarbaru. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, whiskey i dokładnie wymieszać mieszadełkiem. Do drugiej szklanki wrzucić kostki lodu i zalać je wymieszanymi składnikami w szklance. Całość udekorować truskawką oraz listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy