Burbon truskawkowo-rabarbarowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1970
Burbon truskawkowo-rabarbarowy
fot. patruby83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml whiskey J. Walker Gold Label
  • 4 kostki lodu
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki truskawek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 gałązka świeżej mięty do przybrania
  • 1 truskawka do dekoracji

Opis przygotowania:

Rabarbar oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Rabarbar pokroić na kawałki, po czym zalać 2 szklankami wody, dodać nasiona z laski wanilii i ugotować do miękkości. Ugotowany miąższ przecedzić przez sitko i 100 ml wywaru przelać do szklanki. Truskawki obrać z szypułek, zmiksować mikserem i połączyć z wywarem z rabarbaru. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, whiskey i dokładnie wymieszać mieszadełkiem. Do drugiej szklanki wrzucić kostki lodu i zalać je wymieszanymi składnikami w szklance. Całość udekorować truskawką oraz listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów