Sazerac

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3816
Sazerac
fot. patruby83 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 ml whiskey (żytniej)
  • 4 kostki lodu
  • 1 łyżka nalewki pomarańczowej Angostura
  • 1 łyżka wody
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 kostka cukru
  • 1 łyżka Peychaud's Bitters
  • 1 łyżka likieru Absynt

Opis przygotowania:

Do schłodzonej szklanki dodać kostkę cukru i zalać ją Peychaud's Bitters, likierem Absynt, Angosturą oraz 1 łyżką wody. Mieszać mieszadełkiem do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie do drugiej szklanki wrzucić kostki lodu, zalać je żytnią whiskey i dodać skórkę z cytryny. Wszystko zalać wymieszanymi składnikami z drugiej szklanki i zamieszać ponownie mieszadełkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów