Kuskus z szalotką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1415
Kuskus z szalotką
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 szalotek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kuskus zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Szalotki obrać ze skóry, pokropić w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanej oliwie do czasu, aż zbrązowieją. Wtedy oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać ugotowany wcześniej kuskus oraz pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Wszystko wymieszać, zalać sokiem cytrynowym i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów