Sos pieczeniowy jasny

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Masło stopić na patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Do zagotowanych składników wlać śmietanę, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, jeszcze raz wymieszać i gotować przez 1 minute. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do odpowiedniego naczynia.
sos

6 komentarzy

odpowiedz

Bardzo dobry :-) Dziękuje

odpowiedz

Przepyszny.Polecam dodać koperku czy natki pietruszki.

odpowiedz

Dzięki, nie zdążyłem zapytać mamy. Jak dowiem się co to bulion warzywny z kostki, będzie pełny sukces.

odpowiedz

Super, w końcu zrobiłam sos sama, dzięki za przepis :)

odpowiedz

Napewno go spróbuje zrobić

odpowiedz

Smaczny sosik :)