Ciasto maślane z dżemem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1125
Ciasto maślane z dżemem
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
  • 200 g gotowego dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wysmarować je dżemem wiśniowym. Potem całość zawinąć w jeden długi rulon i pociąć go nożem na 2,5 cm kawałki. Pocięte kawałki przełożyć wysmarowaną masłem okrągłą blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na złoty kolor, upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać sezamem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy