Dorsz w warzywach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1435
Dorsz w warzywach
fot. JorgeBRAZIL / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z dorsza
  • 3 ogórki korniszony
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ogórki korniszony pokroić w krążki. Filety z dorsza pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli, pieprzu i przyprawy do ryb. Na kolejny talerz przesypać mąkę, po czym panierować pokrojoną rybę najpierw w jajkach, potem w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażona rybę osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie wyłożyć na nią pokrojone korniszony. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona paprykę, osączone z zalewy oliwki oraz pokrojona drobno natkę zielonej pietruszki. Całość posypać bułką tartą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów