Baranek wielkanocny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6886
Baranek wielkanocny
fot.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 350 g maki krupczatki
  • 50 g rodzynek
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • bułka tarta do posypania formy
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

Opis przygotowania:

Masło utrzeć z miodem, cukrem pudrem, żółtkiem i solą, dodać następnie opakowanie cukru waniliowego. Rozrobić drożdże z trzema łyżeczkami ciepłego mleka i dodać do ucieranego masła. Całość ucierać do 2 minut. Do całości dodać mąkę i pozostałe ciepłe mleko, wsypać rodzynki i wyrobić na dość wolne ciasto. Ciasto wlać do specjalnej foremki baranka, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto piec równomiernie z obu stron formy w temperaturze do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać baranka cukrem pudrem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy