Karczochy nadziewane

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Karczochy nadziewane

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 15 g tartego sera Pecorino Romano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 karczochy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Karczochy umyć, osączyć z wody, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą, suszone oregano, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z tartym serem Pecorino Romano, po czym nadziać tym ugotowane wcześniej karczochy.

0 komentarzy

Podobne przepisy