Tater Tots

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Tater Tots

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 g tartego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 garść liści świeżej szałwii
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Szałwię umyć, osaczyć z wody i dodać do startych ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, wsypać mąkę i dodać tarty ser cheddar. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kule i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu osączyć z tłuszczu.

0 komentarzy