Tater Tots

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9873
Tater Tots
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera cheddar
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 garść liści świeżej szałwii
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Szałwię umyć, osaczyć z wody i dodać do startych ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, wsypać mąkę i dodać tarty ser cheddar. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kule i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu osączyć z tłuszczu.

0 komenatrzy