Ryż smażony z jajkiem i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5023
Ryż smażony z jajkiem i boczkiem
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 por
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony na kawałki por, wlać sos sojowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników na talerzu. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na zrumieniony boczek wbić jajka, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów