Zupa dyniowa z grzankami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa dyniowa z grzankami

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

  • Zupa dyniowa z grzankami

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody, pokroić w kostkę, przełożyć go do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do czasu, aż dynia zmięknie i wyciągnąć ją wtedy z piekarnika. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny oraz mleko, po czym dodać do tego upieczoną wcześniej dynię, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i zagotować. Następnie zagotowane składniki zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać do miski. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego, usmażyć na rumiany kolor, ściągnąć z ognia i dodać do zupy.

0 komentarzy

Podobne przepisy