Kalbi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kalbi

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

  • Kalbi

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 400 g żeberek wołowych
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • Na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko Champion
  • 1 szklanka wina ryżowego
  • 1 szklanka ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cukru brązowego

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa, owoce oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na liście salaty. Przygotować marynatę: jabłko i gruszkę obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, wsypać cukier brązowy oraz sól i wszystko razem zmiksować.
Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do odpowiedniego naczynia, po czym zalać je zmiksowanymi składnikami i na 2 godziny odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, przełożyć na aluminiowa tackę do grilla i piec z obu stron po 4 minuty na rozpalonym grillu. Gotowe ściągnąć z grilla i przełożyć na ryż z sałatą. Wszystko polać pikantnym keczupem.

0 komentarzy