Bulgogi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bulgogi

    Dodane przez: wd2005

    joyosity / CC-BY 2.0

Składniki

  • 2 arkusze papieru ryżowego
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • Na marynatę:
  • 250 g karkówki wołowej bez kości
  • 60 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 dymka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Sałatę umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki oprószyć pieprzem i solą, po czym zalać miodem, wodą oraz sosem sojowym. Dodać sezam i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 2 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, mięso osączyć z marynaty i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Piec do miękkości na rozpalonym grillu. Papier ryżowy przełożyć na talerz i zalać go wrzącą wodą. Po 1 minucie osączyć z wody i nałożyć na niego upieczone mięso. Całość zawinąć w kulę, a potem w liście sałaty. Na koniec wszystko polać pikantnym keczupem.

0 komentarzy