Jajka z mięsem, orzechami i grzankami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Jajka z mięsem, orzechami i grzankami

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 15 g tłuczonych pistacji
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kromki chleba wysmarować 2 łyżkami oleju, przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i tłuczone pistacje. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na jasno-brązowy. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do ścięcia się białek jajka. Żółtka nie powinny się ściąć. Gotowe przełożyć na talerz, posypać świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą soli. Udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy