Jajka z sosem krabowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2563
Jajka z sosem krabowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 łyżka czerwonej, ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • Na sos krabowy:
  • 100 g mrożonych paluszków krabowych Surimi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, po czym zalać je 1 l wody i ugotować na twardo. Następnie odcedzić, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtka.

Przygotować sos krabowy: paluszki krabowe rozmrozić, po czym razem z natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Potem paluszki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno i połączyć ze sobą w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dodać do tego również ugotowane żółtka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać majonez. Całość dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać i nałożyć do przekrojonych białek jaj.

Wszystko posypać mielona paprykę, udekorować natką zielonej pietruszki i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów