Kwiaty cukinii zapiekane z boczkiem i serem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g wędzonego boczku
  • 10 kwiatów cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 żółta, młoda cukinia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Cukinię oraz kwiaty umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Boczek pokroić drobno i dodać do cukinii. Następnie dodać do tego 2 łyżki bułki tartej oraz lekko ponad połowę szklanki tartego parmezanu. Pozostała bułkę tartą i ser pozostawić do posypania. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników wraz z suszoną kolendrą. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić kwiaty cukinii i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Całość posypać pozostawioną bułka tartą, tartym parmezanem, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komentarzy

Podobne przepisy