Kwiaty cukinii zapiekane z boczkiem i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2212
Kwiaty cukinii zapiekane z boczkiem i serem
fot. GimmeFood :) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 10 kwiatów cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 żółta, młoda cukinia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Cukinię oraz kwiaty umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Boczek pokroić drobno i dodać do cukinii. Następnie dodać do tego 2 łyżki bułki tartej oraz lekko ponad połowę szklanki tartego parmezanu. Pozostała bułkę tartą i ser pozostawić do posypania. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników wraz z suszoną kolendrą. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić kwiaty cukinii i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Całość posypać pozostawioną bułka tartą, tartym parmezanem, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów