Tatar z łososia i grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2801
Tatar z łososia i grzankami
fot. quinn.anya / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżych filetów z łososia
  • 15 g kiełków rzodkiewki
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • biały pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz kiełki rzodkiewki dokładnie umyć i osaczyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki oraz szczypiorek pokroić drobno i przełożyć do miski. Filety z łososia pokroić na drobne kawałki i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i dodać do reszty. Następnie wlać do tego sok z limonki, ocet balsamiczny, doprawić do smaku białym pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na pokrojonego ogórka. Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim kromki chleba z obu stron. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość posypać kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów