Ciasto kakaowe z migdałami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Ciasto kakaowe z migdałami

    Dodane przez: iwona

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 150 g masła
  • 70 g cukru
  • 50 g kakao
  • 15 g płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wierzch:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z 2 cytryn
  • 1,5 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • kwiaty dzikiej róży do dekoracji

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wlać do tego wodę, wsypać cukier, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać płatki migdałowe, po czym wszystko jeszcze raz wyrobić. Następnie przełożyć do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Kiedy przestygnie, posypać je cukrem pudrem. Skórki cytrynowe pokroić w cienkie słomki, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zalać je 2 łyżkami wody, wsypać cukier waniliowy i smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmienią kolor. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć i wyłożyć na ciasto. Całość udekorować kwiatami dzikiej róży.

0 komentarzy

Podobne przepisy