Serniczki z jagodami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Serniczki z jagodami

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

  • Serniczki z jagodami

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

  • Serniczki z jagodami

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 ml polewy truskawkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód
  • kwiaty margaretek do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 200 g herbatników
  • 120 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 starta skorka cytrynowa
  • 3 jajka

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wymieszanymi składnikami wyłożyć dno odpowiednich foremek na ciasto. Potem posypać je mielonymi migdałami. Twaróg śmietankowy wymieszać z mąką ziemniaczaną, ekstraktem waniliowym i cukrem. Wbić do tego jajka i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami napełnić foremki do ciasta z powyższymi składnikami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut Upieczone wyciągnąć z piekarnika i foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Na przestudzone ciasto wylać polewę truskawkową i dodać do tego umyte oraz osączone z wody jagody. Wszystko udekorować kwiatkami margaretek i posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy

Podobne przepisy