Serniczki z jagodami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1869
Serniczki z jagodami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 ml polewy truskawkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód
  • kwiaty margaretek do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 200 g herbatników
  • 120 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 starta skorka cytrynowa
  • 3 jajka

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wymieszanymi składnikami wyłożyć dno odpowiednich foremek na ciasto. Potem posypać je mielonymi migdałami. Twaróg śmietankowy wymieszać z mąką ziemniaczaną, ekstraktem waniliowym i cukrem. Wbić do tego jajka i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami napełnić foremki do ciasta z powyższymi składnikami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut Upieczone wyciągnąć z piekarnika i foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Na przestudzone ciasto wylać polewę truskawkową i dodać do tego umyte oraz osączone z wody jagody. Wszystko udekorować kwiatkami margaretek i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów